FAQ – frågor och svar om padelbanor

7 steg för att planera och bygga padelbanor

1) Hur mycket utrymme behöver du för att bygga en padelplan?

Padelbanor (dubbel) är 20 × 10 meter. Singelbanor är lika långa men bara 6 meter breda. 20 × 6 meter.

En padelplan kräver minst 11 × 21 meter, plus ytterligare 0,5 meter på varje sida. Detta är minimum för att bygga en dubbelbana, 231 kvm. Singelbanor kräver minst 11 × 7 meter, plus ytterligare 0,5 meter.

Tänk på att dessa mått är minimikrav; Vi rekommenderar mer utrymme runt banan. Mer utrymme runt padelbanan kan också bidra till en bättre en spelupplevelse. Banans placering är också avgörande för helhetsupplevelsen, särskilt gäller det för utomhusbanor. Både solen och vindar påverkar spelet avsevärt, vilket gör det viktigt att noga tänka igenom banornas placering.

2. Takhöjden

Det är viktigt att ha högt i tak, lobbar kanske är de mest kritiska bollarna i padel. Ingen vill tappa en poäng eftersom deras lobb slår i taket.

En utomhusbana behöver självklart inte tänka på takhöjden. Inomhus ska takhöjden vara minst 7 meter, men 8 meter är ännu bättre. Skickliga spelare har större krav och föredrar banor med en högre takhöjd.

3. Golv

Att ha en perfekt och jämn yta är avgörande för spelet. Vi rekommenderar alltid att använda en 10 cm tjock betongyta som alternativ finns asfalt. Den är mindre tålig och man risker även genombrott underifrån av växter.

4. Yta

Mattan på padelbanor är speciellt utformad för att klara kraftigt slitage.

Du bör ta hänsyn till flera faktorer innan du väljer ett konstgräs, inklusive hur ofta banan kommer att användas, hur mycket underhåll du är beredd att göra, samt beräknad livslängd. Självklart måste man även beakta om det är en inom- eller utomhusbana.

För padelbanor används sand i syntetgräset för att hålla det på plats och minska friktionen och underlätta snabba rörelser. Det behövs 8–12 kg sand/kvm, beroende på vilken typ av konstgräs du använder.

5. Bygglov

Innan du påbörjar anläggningen måste du ha färdigt bygglov. För att diskutera bygglov kontaktas byggnadsnämnden i kommunen. Se också till att brandmyndigheten godkänner lokalen. Det måste finnas bra utrymningsvägar.

6. Installation

Padelbanor kräver professionella installatörer som är specialiserade på padel.

Det handlar om att sätta upp strukturen, installera glasväggar, lägga till sand och installera konstgräs. Korrekt installation av konstgräsplanen är avgörande för ett bra resultat och bör alltid utföras av proffs.

Belysning är vanligtvis en del av installationen, vilket gör det viktigt att förbereda alla nödvändiga el-installation med certifierade elektriker.

7. Underhåll

Padelbanor kräver regelbundet underhåll. En välskött padelplan förbättrar både spelvillkoren och banans livslängd.

Beroende på vilken typ av padelbana varierar underhållet. En allmän tumregel är att rengöra glasväggar en gång i månaden och sopa konstgräs en gång i veckan. (För vissa typer av konstgräs krävs färre sopningar). Glasväggarna bör inspekterade varje månad och konstgräsplanen ska servas en gång om året.

World Wide Padel Team

Kontakta oss direkt för mer information och offert.

Johan Hansson
Johan HanssonCEO/Partner
Martin Axelsson
Martin AxelssonSäljare Sverige
Mikael Södergran
Mikael SödergranSäljare Sverige
Morten Steen Hansen
Morten Steen HansenCOO Norden
+46 (0)73 420 30 52
morten@worldwidepadel.se
Matti Myllykoski
Matti MyllykoskiSäljare Norge
+47 922 57 009
matti@worldwidepadel.se
Kim Skoglund
Kim SkoglundKlubbchef
0723 14 46 77
kim@worldwidepadel.se
Raffael
RaffaelInstallatör
Staffan Jacobson
Staffan JacobsonIT
Carl Almgren
Carl AlmgrenPartner
Kalle Cers
Kalle CersPartner
Sofie Manske
Sofie ManskeCFO/Partner

Kontakt

För att vi lättare ska kunna ge dig ett snabbt svar ber vi dig att svara på frågorna nedan. Du kan välja fler än ett alternativ.

Vilken bantyp
Typ av konstruktion
Storlek på bana
Vart ska ni placera er nya bana?
Tack för ditt meddelande!
Något gick fel! Försök igen - eller skicka ett mail till info@worldwidepadel.se

Genom att skicka in meddelandet så godkänner du även att vi hanterar dessa uppgifter för att kunna ge dig ett korrekt svar. Läs mer om vår integritetspolicy här.